25 de novembre 2005

La vall fosca


Avui una miqueta més d'excursionisme... Aquest estiu, tot preparant les possibles excursions per campaments, vam fer una ruta pels estanys que hi ha a prop del refugi de Colomina. Aquí a l'esquerra tenieu un mapa de la ruta que vam fer i que ara descriuré. Aquest mapa i part de l'informació de la ruta són de la web Camins del Pere Robert (gràcies) on es descriu la ruta per anar fins el pic de Peguera. La nostra ruta va ser més curta, és la que està marcada en blau i dona la volta a l'estany de Mar.

Començem el nostre camí a l'embassament de Sallente (1760 m), on deixem aparcat el cotxe i enfilem el camí de pujada. Tenim un bon tros de pujada forta fins arribar a les vies de tren de les obres de les instal·lacions hidràuliques. Allà trobarem una font per refrescar-nos i un senyal que ens indica que hem d'agafar el camí de l'esquerra en direcció a l'estany Gento.

A partir d'aquí tenim uns 20 minuts de camí pla seguint les vies i travessant tunels com aquest

fins arribar a l'estany Gento (2150 m), des d'on surt la canonada d'aigua que va fins l'embassament de Sallente. Amb aquesta caiguda d'aigua es produeix energia durant el dia, i per la nit es torna a pujar l'aigua a l'estany Gento.



Seguim caminant fins al telefèric on trobarem el camí que ens portarà fins al refugi de Colomina. El camí baixa una mica però de seguida comença a pujar de nou. Agafem el GR 11-20 que puja fortament fins arribar a la Portella (2300 m). Aquí ens tornem a trobar amb antigues vies de tren i una senyal que ens indica els camins possibles. Si anem una mica cap a la esquerra podrem veure l'estany Tort, però nosaltres volem anar al estany de Colomina, per tant hem d'agafar el camí de la dreta. Seguirem pujan una mica fins arribar a la presa i a l'estany de Colomina (2400 m) on es troba el refugi que porta el mateix nom.
El refugi de Coromina te 40 places i és un bon lloc per fer nit si vols fer una excursió més llarga i arribar fins algún dels pics de la zona. A més a més és un dels refugis de la travessa carros de foc.

Asseguts al davant del refugi podem observar les aigües tranquiles de l'estany i els pics que hi ha al nostre voltant.

Però no ens encantem i continuem el nostre cami vorejant l'estany per l'esquerra fins arribar a la presa de l'estany de Mar que és bastant més gran que l'anterior. Continuem vorejant ara l'estany de Mar per l'esquerra fins que començem a pujar per la part nord fins arribar al pas de l'Ós. Fem una parada, mirem enrera i tenim aquesta vista preciosa.

Passat el pas de l'Ós arribem a l'estany de Saburó (2580 m). Ara començarem el camí de tornada vorejant l'estany de Mar per l'altra banda fins arribar novament al refugi de Coromina. I des d'aquí tot recte cap abaix ;)

Una excursió molt xula, us la recomano. No és gens difícil i val la pena!

Petons!