20 de març 2006

Profunditat de camp

Tornen els experiments fotogràfics...

Aquest cap de setmana no he estat gaire fi, crec que he agafat una espècie de grip intestinal o alguna cosa semblant que m'ha tingut KO des del dijous a la nit fins el diumenge mateix. Amb les poques ganes que tenia de fer res he dedicat una estona a fer proves de fotos amb diferent profunditat de camp. He agafat uns quants models que s'han estat bastant quiets: el nostre amic gustavo, 2 amiguetes i un pollastre que últimament no està molt fi tampoc...

La profunditat de camp és la distància que hi ha per davant i per darrera de l'objecte enfocat (en aquest cas Gustavo) que surt amb nitidesa a la foto. Podem aconseguir una major profunditat de camp fent més gran l'obertura del diafragma, és a dir, amb una F gran. En canvi quan més petita és l'obertura del diafragma menor és la profunditat de camp. El que aconseguim amb una F petita és que l'objecte enfocat es vegi amb nitidesa, però la resta de la foto es veu desenfocada. En canvi amb una F gran aconseguim que objectes a distàncies grans es vegin igualment amb nitidesa.

Però deixem-nos de rotllo i anem a l'exemple:

A la primera foto he aconseguit que Gustavo quedi ben enfocat, però les seves amigues ja no estan gens enfocades i el pollastre ja es veu "fotut" ;-) El fons també està desenfocat. Això ho he aconseguit amb una F=2.2 i una velocitat d'obturador de 1/80 s. El mode que he fet servir ha estat el manual, ajustant aquests paràmetres jo mateix. La càmera utilitzada ha estat una Canon PowerShot G5.

A la segona en canvi tots els personatges es poden veure amb nitidesa, inclòs el pollastre, jejeje. Ara la profunditat de camp és més gran que en el cas anterior. El paràmetres de la càmera ara són: F=8.0 i velocitat d'obturador de 1/6 s. En aquest cas el fons es pot distingir amb major nitidesa que en el cas anterior, si augmentéssim el valor de l'obertura aconseguiríem una major nitidesa, però amb aquesta càmera ja no podem jugar més... Aquest és el valor màxim :-(

Bé, fins aquí les lliçons d'un humil aficionat... Espero no haver-vos avorrit en excés!

Petons i fins la propera!

1 comentari:

gemm ha dit...

a mi m'agraden els ninos... XD

en serio, si tingués una càmera amb tantes opcions jo també ho provaria. M'alegro que ja estiguis bé (fa 2 caps de setmana la malalta era jo... :S)!