28 d’octubre 2005

Samhain

Com molts dels que em coneixeu sabeu soc una mica friki amb el tema del celtes i ja trigava en sortir alguna referència en aquest bloc...
Una de les festes més importants pels celtes era el Samhain (que vé del gaèlic Samhuinn), el significat literal és el final de l'estiu. Aquesta festa marca l'inici de l'any celta i comença la nit del 31 d'octubre. És la festivitat de l'última collita i commemora la mort del deu Sol Lugh.

La nit de Samhain es considera una nit màgica, on la barrera entre el món del dels viu i els morts es fa molt dèbil. Per tant els morts podien tornar al món dels vius... És per això que s'encenien fogueres que a més a més de simbolitzar el final de l'estiu servien per ajudar a les ànimes a trobar el camí cap a la pau i el descans. També s'encenien espelmes a les portes i les finestres de l'entrada de les cases i es deixava menjar perquè les ànimes puguessin alimentar-se en el seu viatge.
D'aquesta festa dels celtes han derivat les festes que coneixem actualment. La cristianització va convertir el Samhain en la festa de Tots Sants (All Saints' Day o Hallowmas) i a la nit anterior se li va dir Nit d'ànimes (All Hallows eve o millot conegut com Halloween).

Bueno, això és tot. Ah! No oblideu, sobretot, celebrar la Castanyada!!! Que és la festa d'aqui ;)

Feliç any nou!!!

Petons!